loader image

Blog

Meer rust in je leven, start met reflecteren

Meer rust in je leven komt met de manier waarop je reageert op wat er gebeurt. Op een andere of rustige manier reageren lukt als je kunt zien wat er gebeurt, wat je zelf wel of niet doet. Om dit te kunnen is het nodig om te reflecteren. 

Reflectie leert je kijken naar wat er is gebeurd en hoe je het een volgende keer anders kunt doen. Het zorgt dat je niet steeds in dezelfde situatie(s) terecht komt. Handig om dus regelmatig even stil te staan en te reflecteren. 

Het is je vast wel eens overkomen dat je denkt: ‘daar ga ik echt mee aan de slag’. Met enthousiasme start je met ‘reflecteren’, om na een aantal minuten weer maar iets anders te doen. Je berichtjes checken, toch even de was doen, want dat reflecteren komt vanzelf wel… Of je zit in de metro en hebt bijna niet door dat je reis erop zit omdat je zo gevangen bent geweest door iets wat er is gebeurd. Je hebt het in je hoofd wel 10 afgespeeld, met de nodige emoties erbij. Dan heb je toch gereflecteerd? 

Heel erg over dingen nadenken of juist verdringen doen we allemaal. Waarom? Omdat reflecteren niet zo makkelijk is. Oprecht reflecteren geeft inzicht, maar is soms ook confronterend. 

Hoe doe je dat; oprecht reflecteren, zonder direct te vervallen in de rol van slachtoffer of dader? Je kunt gemakkelijk de schuld bij de ander leggen (dat is echt onwijs makkelijk… bedenk maar hoe vaak je het wel niet doet). 

Je kunt de schuld bij jezelf leggen, das ook vrij makkelijk. Je kan dan boos zijn op jezelf, jezelf stom vinden en steeds op zoek gaan naar manieren waarop je nooit meer die fout begaat. Beide leveren niet veel op omdat je niet leert wat er te leren valt. Je bent vaak boos op iemand, jezelf of de situatie. 

Wat niemand je vertelt is dat oprecht reflecteren iets is om te leren. En zoals elke mens anders is, is er voor iedereen een andere manier om oprecht te reflecteren. Wat in ieder geval kan helpen is om bij de eerst volgende keer dat je over een situatie reflecteert, stil te staan bij: 

  • Wat kan ik van deze situatie leren? In plaats van wat ging er goed of fout. Dit zijn woorden die ons vastzetten. Vooral het woordje fout, daar kan ons brein lekker overuren op draaien. 
  • Wat waren mijn acties (waar ik dus invloed op heb)? Wat is van de ander (heb ik geen invloed op en moet ik bij hem/haar laten). Je kan alleen je eigen acties beïnvloeden en veranderen. 
  • Wat voel ik? Kom uit dat ‘hoofd’, je lichaam geeft vaak bruikbare informatie. 

Kies een vorm die bij je past om het uit te beelden (schrijf, teken, mindmapping, Art journal etc.). Kies als het kan een vast momentje in de week om het rustig te doen. Extra tip: laat je telefoon in een andere kamer op stil en kijk lekker uit het raam voordat je start. 

Doe het, heb er plezier in! Je zult zien dat het elke keer een beetje makkelijker gaat en door het reflecteren je meer rust in je leven krijgt. 

Wil je een keertje sparren over je reflecties of meer rust in je leven? Boek dan een online gratis introductiegesprek en stel je vraag. 

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn